Catalogus

Hoe lijstjes maken van je favoriete bibliotheekitems?

Klik tijdens het zoeken in de catalogus op de 'zet op lijst' knop om boeken en andere items op een persoonlijk lijstje te bewaren. Als je nog niet aangemeld bent zul je eerst even moeten aanmelden met je Mijn Bibliotheek profiel. Nog geen profiel? Lees hier hoe je een profiel aanmaakt.

Je kunt een nieuwe lijst maken of een item aan een bestaande lijst toevoegen. 

Een overzicht van al je lijsten vind je terug door bij je gebruikersnaam in het gebruikersmenu de optie lijsten te kiezen. 

Je kunt een lijstje ook downloaden als pdf of csv als je het op je eigen pc wilt bewaren.

Hoe kan ik zien of een item beschikbaar is in de bib?

Doe een opzoeking en klik door naar de detailpagina van het item.

Op de detailpagina zie je aan de rechterzijde meteen een indicatie van het aantal beschikbare exemplaren. Klik op de 'waar staat het' knop of scroll naar beneden om de precieze plaatsing in de bib te zien.

screenshot samenvatting beschikbaarheid

Hoe reserveer ik een item?

Als een item te reserveren is zie je op het detailscherm van het item een Reserveerknop staan. 

Als je nog niet aangemeld bent zul je verzocht worden om aan te melden, vervolgens kun je het exemplaar kiezen dat je wenst te reserveren en krijg je informatie over de eventuele kostprijs.

Wanneer het gereserveerde materiaal voor je klaar staat in de bib krijg je een mailtje of brief toegestuurd door de bibliotheek.

screenshot reserveren

Hoe zoek ik een boek, cd, film of een ander item op in de catalogus?

Geef één of meerdere zoekwoorden in en druk op Enter of klik op 'Zoeken' om te zoeken. Als je even wacht krijg je ook zoeksuggesties te zien die je kunt aanklikken.

De zoekresultaten kun je verfijnen (bv. op materiaal of jaar van uitgave) met de filters die onder de zoekbox verschijnen, of sorteren met de sorteeroptie rechts boven de zoekresultaten. 

screenshot filteren en sorteren

 

Klik op een resultaat om een gedetailleerde beschrijving te zien en te weten te komen of het materiaal aanwezig is in de bib. Met de 'waar staat het' knop klik je meteen door naar die beschikbaarheidsinformatie.

Wat is het regionetwerk?

Bibburen is een intergemeentelijk samenwerkingsverband tussen acht openbare bibliotheken.

Bibburen is in 2015 gestart met de gemeenten Borsbeek, Malle, Ranst, Wijnegem, Wommelgem, Zandhoven en Zoersel. In 2021 kwam Schilde erbij.

Alleen is maar alleen. Door onze diensten op elkaar af te stemmen kunnen we onze bezoekers meer aanbieden. Daarom vind je bij een zoekactie in onze catalogus soms resultaten van de andere bibliotheken en je kunt ook kiezen om te zoeken in de hele samenwerking.

Wat doen we samen?

  • Eengemaakt dienstreglement: met 1 bibliotheekkaart kan je in de 8 bibliotheken terecht. Bovendien gelden overal dezelfde regels wat uitlenen, verlengen en reserveren betreft.
  • Wisselcollectie groteletterboeken
  • Wisselcollectie Engelse, Franse, Italiaanse en Spaanse boeken
  • Jaarlijks overkoepelend thema voor lezingen, workshops, ...
  • Mediawijze activiteiten
  • Interne vorming bibliotheekmedewerkers

Hoe laat ik een item leveren uit een andere bibliotheek?

Wanneer je een item niet vindt in jouw bibliotheek of samenwerkingsverband maar wel in een andere openbare bibliotheek in Vlaanderen of Brussel kan je het vaak laten overbrengen naar jouw bibliotheek. De bibliotheek rekent hier een kost voor aan van x euro. De aanvraag van dergelijk item doe je zelf via Mijn Bibliotheek op de website Bibliotheek.be

Deze dienstverlening steunt op het netwerk van Vlaamse en Brusselse openbare bibliotheken en wordt enkel voorzien voor items die niet recent werden aangekocht. Sommige materialen zoals sprinters, games, braille, documentatiemappen, e-boeken, spelletjes, kunstwerken en vertelplaten zijn uitgesloten van dit interbibliothecair leenverkeer. De leverende bibliotheek uit het netwerk kan ook nog andere bijkomende voorwaarden opleggen. Het is dus nooit 100% gegarandeerd dat het boek geleverd kan worden. in dat geval betaal je uiteraard ook geen kosten. 

Ook items uit het wetenschappelijk netwerk van bibliotheken kunnen mits betaling geleverd worden. Deze aanvraag kan je niet zelf initiëren maar verloopt via de bibliotheek. Neem contact met ons op of kom langs bij de balie.

Hoe vind en reserveer ik een item uit een andere bibliotheek om er daar zelf om te gaan?

Wanneer een item (tijdelijk) niet beschikbaar is in jouw bibliotheek of samenwerkingsverband, kan je nagaan of er in een andere openbare bibliotheek in Vlaanderen of Brussel wel nog een exemplaar beschikbaar is via de website Bibliotheek.be. Op de detailpagina van een item vind je bij de beschikbaarheidsinformatie een rechtstreekse link naar hetzelfde item op de website Bibliotheek.be

afbeelding knop zoek in andere bibliotheken

Op Bibliotheek.be vind je een link naar de website van die andere bibliotheek. Afhankelijk van de keuzes van die bibliotheek kan je je al dan niet onmiddellijk online inschrijven in die bibliotheek en het item reserveren.

Hoe werkt het netwerk van Vlaamse en Brusselse openbare bibliotheken?

Jouw bibliotheek engageert zich samen met andere Nederlandstalige openbare bibliotheken in Vlaanderen en Brussel om voor alle leden van de Bib dezelfde ruime en diverse collectie ter beschikking te stellen. De bibliotheken engageren zich hiervoor in de mate van het mogelijke tot 2 netwerkdiensten: het klaarleggen van items voor wie zich online inschrijft in de bib en het leveren van items in jouw bib volgens een kost bepaald door jouw bibliotheek. De volledige collectie van de openbare bibliotheken kan je vinden op de website Bibliotheek.be. Dit netwerk is ruimer dan de samenwerking met bibliotheken uit de buurt in het samenwerkingsverband.

E-boeken uitleenplatform

Op welke toestellen kan ik e-boeken ontlenen? En zijn er handleidingen?

Smartphone of tablet

Om e-boeken te ontlenen op een smartphone of tablet moet je de cloudLibrary-app installeren op je smartphone of tablet. De app is beschikbaar voor iOS (iOS 8 of recenter), Android (Android 4.1 of recenter) en ook voor de tablets (en niet de e-readers) van Amazon (Nook, Kindle Fire, Kindle Fire HD en Kindle Fire HDX).

Meer info vind je in de handleiding cloudLibrary voor tablet/smartphone apple of cloudLibrary voor tablet/smartphone android.

E-reader

Je kan de e-boeken lezen op bijna alle e-readers. Enkel de Kindle e-readers van Amazon zijn niet compatibel. Een beperkt aantal verouderde e-readers zijn ook niet bruikbaar.

In de handleiding cloudLibrary voor e-reader apple of cloudLibrary voor e-reader android wordt stap voor stap uitgelegd hoe je e-boeken via cloudLibrary op je e-reader kan plaatsen.

Computer

Om e-boeken te ontlenen via je computer ga je naar https://ebook.yourcloudlibrary.com/library/deBib/Featured en meld je je aan met je Mijn Bibliotheek-profiel. 

Meer info vind je in de handleiding cloudLibrary voor pc .

Je kan met 1 Mijn Bibliotheek-profiel e-boeken tegelijk lezen op 7 verschillende toestellen. Via de bladwijzer kan je onthouden waar je zat in het boek.

 

 

Mijn Bibliotheek

Hoe koppel ik extra lidkaarten aan mijn Mijn Bibliotheek profiel?

Meld je aan bij Mijn Bibliotheek en kies bij je gebruikersnaam in het gebruikersmenu de optie 'bibliotheken en lidmaatschappen'.

Je ziet een overzicht van alle reeds gekoppelde lidmaatschappen. 

Klik onderaan de pagina op de Voeg bibliotheekkaart toe knop en volg de stappen.

Na het invullen van je lidmaatschapsgegevens en geboortedatum krijg je een e-mail met een unieke bevestigingscode toegestuurd op het e-mailadres dat bij de bibliotheek bekend is. Kijk je spamfolder na als je de mail niet meteen in je inbox vindt. De toegestuurde code moet je ingeven om de koppeling te voltooien. Kreeg je de mail niet aan? Neem dan contact op met de bib.

Een visuele weergave van hoe dat werkt zie je hier:

Hoe kan ik een overzicht krijgen van mijn uitleningen en mijn uitgeleende materialen verlengen?

Meld je aan bij Mijn Bibliotheek om je uitleningen te bekijken en om de uitleentermijn van uitgeleende items te verlengen. Nog geen profiel? Volg deze stappen.

screenshot user menu

Wanneer je bent aangemeld kun je het gebruikersmenu gebruiken om je persoonlijke gegevens te consulteren. Het bekijken van je uitleningen vind je als eerste optie terug.

Als je meerdere lidkaarten gekoppeld hebt kies dan de bibliotheekkaart waarvan je de uitleningen wenst te bekijken.

Bij elk item kun je zien wanneer en in welke bibliotheek je het geleend hebt. Je ziet ook hoe lang je uitleentermijn nog loopt, of dat deze vervallen is. Items waarvan je de uitleentermijn kunt verlengen hebben een verlengknop. Zie je geen verlengknop? Dat betekent dat de uitleenvoorwaarden van jouw bibliotheek geen verlenging meer toestaan. Bovenaan het overzicht is er ook een knop waarmee je in één keer alle items die verlengbaar zijn kunt verlengen.

Waarom een Mijn Bibliotheek profiel aanmaken?

Als je een profiel hebt bij Mijn Bibliotheek kun je:

  • jouw ontleende materialen online verlengen of gewenste items reserveren
  • thuis de digitale collecties van de bib bekijken: GoPress krantenarchief, Fundels, e-boeken ...
  • een overzicht van je kosten bekijken
  • lidmaatschappen van verschillende bibliotheken of verschillende gezinsleden samen beheren. Aan één profiel kun je zoveel lidkaarten koppelen als je wenst.
  • lijstjes maken en bewaren van je favoriete bibliotheekitems

Kan ik een mailtje krijgen als het einde van mijn uitleentermijn nadert?

Als je bij het inschrijven bij de bibliotheek je mailadres doorgaf aan de bibliotheekbalie dan krijg je normaal gezien automatisch een mailtje een aantal dagen voor de uitleentermijn verloopt. 

Tip: kijk zeker ook na of de mail niet in een spam-folder is beland.

Krijg je nog geen automatische mails aan? Neem contact op met de bib en dan brengen we dit voor jou in orde.

Hoe maak ik een Mijn Bibliotheek-profiel aan?

Klik op "Aanmelden bij Mijn Bibliotheek" (rechtsboven op de site) en klik op de aanmeldpagina de link "Maak een profiel aan" aan.

Mijn Bibliotheek aanmeldscherm juli 2020

 

Volg de stappen van het registratieformulier:

  1. Geef het e-mailadres op dat je wil gebruiken voor je profiel, klik "Ga verder". 
  2. Vul je bibliotheek in, klik "Ga verder".
  3. Vul je bibliotheekkaartnummer of rijksregisternummer in en je geboortedatum in het formaat jjjj-mm-dd (dus bv. 1990-02-20), klik "Ga verder".
  4. Je ontvangt een e-mail met een unieke code op het e-mailadres dat bij de bibliotheek bekend is. Kijk je spamfolder na als je de mail niet meteen in je inbox vindt. Om de koppeling te voltooien moet je deze unieke code ingeven, klik "Ga verder".
  5. Vervolledig je Mijn Bibliotheek-profiel: hier kies je een eigen wachtwoord en een gebruikersnaam. Daarmee kun je later inloggen op onze site. Klik op “Profiel aanmaken”. 
  6. Als laatste stap bevestig je je e-mailadres via de mail de je kreeg en je bent klaar!

Of bekijk het hoofdstuk over registreren: